TPO - MOSZIG'93 Kft. FELELŐSÉG BIZTOSÍTÁSSAL! tetőszigetelés - hőszigetelés - bádogozás

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

TPO

TPO ismertetése:

A lapostetők csapadékvíz elleni szigetelőlemezei közül az elmúlt évtizedekben a TPO-lemezek (termoplasztikus poliolefin lemezek) mentek át a legnagyobb fejlődésen – a 80-as évek elején a hagyományos, mint például a PVC anyagok kiváltására kifejlesztett első generációs TPO-lemezek mára számos tekintetben meghaladják a hagyományos anyagok teljesítményét.

A poliolefinek plasztikus polimerek, melyek elemi molekulákból, monomerekből állnak. Rugalmasságuk a polimerek – a molekulaláncok – különleges kémiai szerkezetének köszönhető. Ez a kémiai kapcsolat rendkívül stabil, és nehéz megváltoztatni, így a lemez különösen hosszú ideig megőrzi rugalmasságát, illetve egyéb előnyös tulajdonságait.
A TPO, bár egyrétegű szigetelőlemeznek hívjuk, több rétegből tevődik össze. A lemez a ma létező legkorszerűbb technológiával, egyetlen folyamatos gyártási műveletben készül úgynevezett multiextrudálással, aminek előnye, hogy a TPO-rétegek közvetlenül és egyszerre, egyetlen műveletben kerülnek fel a hordozóréteg alsó és felső oldalára. Mivel ezzel a technológiával a rétegek tökéletesen egybeolvadnak, a lemezeknél nem fordulhat elő a rétegek szétválása, ezáltal tartósan ellenállnak a mechanikai és a vegyi igénybevételeknek, valamint a hőhatásoknak. A lemez hőre lágyuló, vagyis hő hatására formálható, és lehűtés után visszanyeri eredeti merevségét, aminek köszönhetően hőolvasztással könnyen hegeszthető. A hegesztéskor valós összeolvadás történik, aminek előnye, hogy a hegesztett kapcsolatok is teljesen vízzáróak, és ellenállnak a mechanikai igénybevételeknek.
A TPO-lemezek előnyei:
• könnyű megmunkálhatóság és hegeszthetőség – egyszerű és gyors beépíthetőség;
• biztonság – a csatlakozások is vízzáróak és ellenállnak a mechanikai igénybevételeknek;
• kimagasló ellenállóképesség a szélsőséges időjárási hatásokkal szemben;
• nagy átszúródással szembeni ellenállás – kivitelezéskor és a későbbiekben is nehezen sérül;
• vegyszerekkel, agresszív anyagokkal és a mikrobiológiai támadással szemben ellenálló;
• UV-sugárzással szembeni ellenállás és hatékony fényvisszaverő képesség;
• hosszú élettartam, öregedéssel szembeni ellenállás – akár 50-60 évig is megőrzi szigetelőképességét;
• nem tartalmaz a környezetre ártalmas elemeket;
• összeépíthető bitumenes lemezzel, EPS, XPS hőszigeteléssel – nem igényel elválasztóréteget, mint más hagyományos anyagok.
A TPO anyagában színezett, nem csak felületi kezelésű, ami lekophat vagy sérülhet az idő múlásával.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz