A HŐSZIGETELÉSRŐL... - MOSZIG'93 Kft. FELELŐSÉG BIZTOSÍTÁSSAL! tetőszigetelés - hőszigetelés - bádogozás

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

A HŐSZIGETELÉSRŐL...

 


A hőszigetelésről...


A jelenlegi energetikai árak miatt nagy jelentőséget kapnak az épületek utólagos - pótlólagos hőszigetelése, amely alól a lapos tetők sem kivételek. Megfelelően hőszigetelt épületekben csökken a hő veszteség a téli időszakban, nyáron megakadályozza a belső tér gyors felmelegedését. Napjainkban - érvényben levő jogszabályok (7/2006 (V.24) TNM rendelet) alapján a hő átbocsátási tényező lapos tetőkre: 0,25U(W/m
˛K), /2012.-től 0,20U(W/m˛K)/ amíg ez az érték a homlokzati falakra 0,40U(W/m˛K).Mindenki számára érthetően ez azt jelenti, hogy egy lapos tető hővesztesége másfélszer nagyobb, mint a homlokzati falé (két - három szintes épületek esetén). Több emeletes épületek esetén ez csak felső szintre vonatkozik a nagyobb oldalfal felület miatt. A lapos tetők megfelelő hőszigetelésének hiányossága és a felület nagysága miatt itt lehet a legnagyobb a téli hőveszteség. Ugyanis a meleg levegő felfelé áramlik, és ha nem akadályozzuk meg, akkor a tetőn keresztül távozik.

Hőszigetelések felújítása


Minden tető eltérő kialakítású (két főbb típus az egyenes, illetve a fordított rétegrend), emiatt más - más műszaki megoldást igényelnek. Egy lapos tető hő- és csapadékvíz elleni szigetelése hosszú távú befektetés, emiatt érdemes hallgatni a megbízható, szakértő kivitelezőre, és hőtechnikai számításokkal meghatározni a beépítendő hőszigetelés mértékét. Lapos tetőn beépíthető hőszigetelő anyagok lehetnek expandált, - extrudált polisztirolhabok (hétköznapi nevén hungarocell) vagy szálas, azaz kőzetgyapot hőszigetelés. Hazánkban a 70-es évek végéig általában kohósalakból készültek a lapos tetők hőszigetelése, későbbiekben terjedt el a polisztirol alapú szigetelések alkalmazása, amelyet hazánkban 1990-es évtől kezdtek gyártani, és forgalmazni. Kohósalak szigetelések esetén 2006.-ig elegendő volt az 5 cm-es pótlólagos hőszigetelés beépítése, a mai előírások szerint ez minimum 10 cm. Ha az eredeti kivitelezéskor már polisztirol, vagy kőzetgyapot hőszigetelés került beépítésre, akkor annak tudatában kell meghatározni a beépítendő hőszigetelés mértékét vagy a már említett hő technikai számításokkal.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz